Nou! Poti urmari materialele despre orl si pe pagina mea de Youtube - AlertaORL

Otita Barotraumatica

Vi s-a intamplat vreodata sa se infunde urechea si sa doara ingrozitor cind suntem in avion , mai ales la aterizare? Mda… si mie mi s-a intimplat… este o afectiune destul de des intalnita. Va voi explica in urmatorul articol din ce cauza apare aceasta durere si infundare a urechii.

Aceasta afectiune are o denumire: OTITA MEDIE BAROTRAUMATICA sau AEROOTITA. Ea este consecinta variatiilor exagerate, peste limita fiziologicului, a presiunii atmosferice din mediul ambient aerian ( in aviatie) sau lichidian ( in mediul subacvatic).

Mecanismul de producere este urmatorul: Presiunea atmosferica se modifica si la ridicare si la coborare.

La ridicare, presiunea atmosferica scade, se produce deci o variatie de presiune negative, care este resimtita de individ sub forma unei hiperpresiuni intraauriculare si a unei scaderi usoare a auzului.

Cind dezechlibrul de presiune atinge un anumit prag (20m.bari) trompa lui Eustachio este fortata, se aude un pocnet in ureche si cvasipresiunea este restabilitita automat.

La coborare, presiunea atmosferica va creste (variatie de presiune pozitiva) si se realizeaza un blocaj al trompei lui Eustachio. De data aceasta, deblocarea tubara nu mai poate fi facuta automat, de la sine, ci sunt necesare manevre de deschidere fortata prin inghitiri successive (mestecatul unei gume sau suptul unei bomboane) dar in acelasi timp trebuie sa ne asiguram ca nasul este desfundat (decongestionat).

Daca prin aceasta manevra deblocarea trompei lui Eustachio nu poate fi obtinuta si daca se continua coborirea, blocajul devine ireversibil si se instaleaza otita medie seroasa prin mecanism barotraumatic. Ea se manifesta prin durere vie in ureche, acufene (zgomote in ureche), scaderea auzului si uneori ameteala.

Examenul clinic- otoscopia pune in evidenta un timpan retractat, prin trasparenta caruia se poate vedea nivel de lichid sau un esapament aerogazos; exista cazuri cind dezechilibrul presiunii este asa de mare ca timpanul si mucoasa cavitatii timpanice ajung sa singereze si lichidul seros se transforma intr-un continut hemoragic.

Se pot vedea bule de aer in masa de lichid

Audiometria va arata o hipoacuzie de transmisie , cu deficit marcat pe grave. Vindecarea se face fara sechele, in mod spontan, sau cu tratament medicamentos si insuflatii tubare.

Sfatul meu:

Ca sa nu ajungeti la o astfel de otita in timpul zborului, inainte de aterizare aveti grija sa aveti nasul desfundat ( eventual dati cu un spray nazal decongestionant) si… mestecati multa guma in timpul aterizarii.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

8 comentarii la „Otita Barotraumatica”

  1. Bună ziua! Am 61 ani. Am rinita alergică (sunt alergică la polen, graminacee, acarieni) și iau medicamente antialergice în perioada cu polen. Pe data de 05.06.2021 am fost operată de otomastoidita și mi s-a scos timpanul, nicovala, scărița, ciocanul și un os din spatele urechii. Până să ajung în această situație am fost la medici ORL și am luat două luni și jumătate antibiotic și antiinflamator (10 zile). Am rămas aproape fără auz la această ureche și cu un zgomot permanent. Cam de pe 10 ianuarie 2022 am început să mă înfund în cealaltă ureche, iar după 21-22 ianuarie urechea nu s-a mai desfundat. Între timp
    m-am programat la medicul ORL (28.01.2022). Am fost consultată la ambele urechi. Cea operată mi s-a spus că este bine,iar la cealaltă ureche mi s-a spus că am otita serioasă. Mi s-a recomandat să îmi curăț nasul cu soluție cu apă de mare, și să îmi pun picături cu dexatobrom și nasonex și să fac exerciții Valsalva. După câteva zile nu am avut nicio ameliorare și mi s-a recomandat să iau augmentin 7 zile. Din păcate auzul meu
    s-a deteriorat și mai mult. Îmi aud vocea în interior, sunetele sunt distorsionate, aud zgomote în ureche din când în când și uneori pocnituri. Am mai fost la control și se pare că în urechea operată este lichid și mi s-a recomandat să pun ciprofloxacin. Tot în urechea operată aud două sunete diferite în permanentă. Acum am ușoare dureri de cap, uneori amețeli și parcă îmi vâjâie tot capul. Mi s-a spus că peste două săptămâni mi se va pune un tub în timpan, dacă situația nu se rezolvă. Eu am mai trecut printr-o situație neplăcută cu cealaltă ureche și am rămas aproape fără auz. Ce sfat îmi puteți da?

    Răspunde
    • Din pacate nu am ce sfat sa va dau pentru ca nu v-am examinat si eu. Doar dupa un examen clinic as putea sa dau un diagnostic si tratament corect. Aveti grija la nas, sa fie in permanenta desfundat si sa il suflati des si sa nu intre apa in ureche.

      Răspunde
  2. Bună ziua, băiețelul meu în vârstă de 7 ani jumătate are cornetele inflamate de 6 luni, am fost la 4 medici Orl și alergolog și nu am primit decât diferite medicamente fără nici un rezultat nu știu cum as putea sa îl scap de problema asta care ar fi soluția ca încep sa disper.
    Mulțumesc pt eventuale răspunsuri.

    Răspunde
  3. Buna ziua. Va rog frumos ajutati-ma cu un sfat. Am durere insuportabila de cap urechea dreapta si ceafa. Urechea o simt infundata cu sunetete. Ce poate fi? Si ce ar trebui sa fac ca sa scap de durere? Multumesc!

    Răspunde
  4. Buna ziua, ma numesc Irina, am 23 de ani si incep a va spune ca acum 4 saptamani am facut o operatie de amigdalite, fiind necesara din cauza infectiilor dese.Am fost cu fisa de internare la spitalul judetean unde domnul "doctor" (sef de sectie orl) m-a operat de amigdalite. Zis si facut, trecand de perioada dureroasa de dupa operatie, a doua zi mi-a dat drumul acasa, revenind dupa 9 zile de la interventie. Am venit si la control repezindu-ma ca isi pierdea "operatiile". Dupa alte 9 zile observ ceva schimbat si ma uit in oglinda imi vad gatul iritat si nu vad OMULETUL, OMUSORUL din gat, speriata ma duc la alt medic orl particular si acesta imi confirma faptul ca a fost RETEZAT la operatie… intrebandu-l daca afecteaza cumva lipsa lui, imi spune ca astesta este doar de ESTETICA si nu are niciun rol in cavitatea bucala. Am ramas uimita si am plecat acasa pentru ca nu aveam ce sa fac. Acum dupa 4 saptamani simt lipsa lui deoarece am probleme la inghitire, cu mancarea si bautul plus ca mi se usuca gura si nasul exagerat de mult. De multe ori simt ca si saliva urca inspre nas si nu se duce pe esofag in jos. AS VREA CATEVA SFATURI DE LA DUMNEAVOASTRA. Nu stiu daca voi primi vreo explicatie din partea medicului care m-a operat din moment ce nu m-a informat imediat dupa ce l-a taiat, macar sa ma fi atentionat! MULTUMESC FRUMOS!

    Răspunde
    • Sincer sa va spun nu stiu ce consecinte negative are acest lucru, pt ca nu s-a intamplat la nici un pacient de al meu. Am insa o colega-doctor traieste de anii buni fara omulet, i s-a rezecat tot in timpul unei amigdalectomii si ea traieste "bine mersi" fara sa pateasca nimic.

      Răspunde

Lasă un comentariu