Studiu de caz: Durerea de nas

Da, exista si acest lucru. Sa te doara nasul: pe dinauntru, in fata sau mai in spate; sau sa te doara la radacina lui. Oare de ce am putea sa avem durere de nas si cate tipuri de durere de nas exista?

Durerea de nas acuta

De cele mai multe ori, apare din cauza nasului infundat – in momentul in care acesta se infunda foarte-foarte tare. Acest lucru apare mai ales atunci cand suntem raciti. Dupa cum stiti din articolul meu despre RINITA CRONICA HIPERTROFICA, in nasul nostru exista cornetele nazale, care sunt structuri musculo-osoase pline cu vase de sange. Cand racim, vasele de sange din interior se vor dilata. Ca urmare, se vor dilata si cornetele nazale, care vor ocupa tot spatiul pe care il gasesc in cale, toata fosa nazala.

Aceasta dilatare a cornetelor nazale va face presiune pe peretii laterali ai nasului si astfel va aparea durerea de nas. In momentul in care vom pune intranazal un spray vasoconstrictor si vom astepta cateva minute, cornetele se vor retrage, vom scapa de acea presiune si, consecutiv, de durerea de nas. Astfel vom si respira mai bine. Deci aceasta durere de nas apare temporar, pana vom rezolva raceala.

Durerea de nas cronica

Durerea de nas poate fi si cronica, nu numai acuta, adica poate dura si saptamani, chiar luni. Aceasta situatie apare in rinita cronica alergica, complicata cu polipoza nazala. Un factor alergen prezent in aer in mod constant va stresa mereu mucoasa nazala, iar aceasta va reactiona. Astfel, pe langa faptul ca se vor mari in volum cornetele nazale, vor aparea in nas niste structuri in plus care se numesc polipi. Acestia reprezinta degenerarea mucoasei peretelui lateral al nasului si vor aparea ca niste saculeti plini cu lichid.

Ei vor ocupa si mai mult din spatiul nazal, vor face presiune asupra peretilor laterali nazali si vor da durere de nas. Acest lucru se va intampla in timp, cu o evolutie lenta.
Acest tip de durere de nas se rezolva printr-un tratament antialergic oral si intranazal pe o perioada mai lunga de timp – sau prin interventii chirurgicale, atunci cand tratamentul medical nu mai da roade. Interventiile chirurgicale consta in reductia volumetrica a cornetelor nazale si eliminarea polipilor, sub control endoscopic si sub anestezie generala.

Durerea de nas traumatica

Poate sa apara, de asemenea, o durere nazala in urma unei lovituri la nivelul fetei, al nasului. Aceasta se va rezolva in cateva zile, cu rabdare, antiinflamatoare si gheata local. O alta cauza a durerii de nas poate fi o suprainfectie bacteriana a peretilor laterali ai nasului, mai ales a vestibulului (intrarea in nas). Da, se poate intampla si acest lucru, din cauza scarpinatului in exces la nivelul nasului. Se va rezolva cu aplicarea unui preparat cu antibiotic local.

De asemenea, durerea de nas poate fi si din cauza unei tumori aparute in interiorul nasului sau pe peretele extern al acestuia. Aceasta cauza este extrem de rara; va fi evaluata printr-un RMN si o biopsie cu examen anatomo-patologic.

Toate aceste posibile cauze de durere de nas pot fi evidentiate si diferentiate prin prezentarea intr-un cabinet ORL, unde se va efectua un examen clinic.

Ai intrebari sau nedumeriri despre acest subiect? Apasa aici si scrie intrebarea ta!

Împărtășește-ți dragostea

Newsletter Updates

Enter your email address below and subscribe to our newsletter

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *